Alphonse Maria Mucha

Pentru că ne aflăm încă în timpul Sărbătorilor şi ne putem permite să deviem un pic de la problemele prezentului, propun să ne suim frumos in DeLorean şi să luăm drumul Parisului anului 1894, la finalul lunii decembrie, moment în care cehul Alphonse Maria Mucha termină în mai puţin de două săptămâni lucrarea care îl va propulsa între elitele ilustratorilor vremii, afişul pentru piesa de teatru „Gismonda”.

Sarah Bernhardt, cea mai apreciată actriţă franceză a epocii, va fi impresionată de reprezentarea sa în linii elegante, feminine, detaliate pană la exces şi de culorile pastelate, discrete, deosebite de stilul vremii care presupunea atunci execuţii mai vii şi mai caricaturale. Afişul este un succes imediat şi în rândul publicului (care le fură de multe ori din locurile publice pentru a le include in colecţiile proprii), iar Mucha va deveni colaboratorul Sahrei Bernhardt pentru următorii şase ani.

Acest succes va fi urmat de contracte pentru afişe şi ambalaj pentru diverse produse, postere pentru evenimente, ilustratii de carte, dar si de opere personale, expoziţii, consacrarea ca artist şi un loc în istoria artelor ca părintele celui mai frumos stil de design din câte au fost, pe numele său „art nouveau” (deşi Mucha nu a agreat niciodată această denumire).

Să amintim în continuare câteva ilustraţii comerciale ale artistului.

Pentru Biscuits Lefèvre-Utile (în prezent LU):

Se observă integrarea subtilă a numelui producătorului în panoul din spatele celor două personaje, precum şi în materialul rochiei. Tehnica va fi folosită şi în următorul afiş pentru Papier à Cigarettes Job, devenit celebru mai mult pentru felul in care sunt desenate pletele personajului feminin.

Pentru Chocolat Idéal, o compoziţie „şcoală”:

Şi pentru Moët & Chandon o execuţie impunătoare:

Sper că v-a placut scurta noastră călătorie în timp,

Vlad Sandu.

Leave a comment

Filed under Executii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s